Titel: Väckta av sjörået

Meddelare: Fiskare Johan Nordlöf  År: 1915

Socken/stad: Nordingrå  By/kvarter: Rävsön

Jag kunde väl vara vid pass en tio år, då detta tilldrog sig. Ett båtlag gävlefiskare låg i not fiske vid Rävsöklubb. Deras "notkung" hette Nystedt, och bland de andra var en krympling, som de kallade Jan Gusta. Det var på våren, så att det var kallt, varför de gått upp på land och gjort sig en stockeld och lagt sig omkring och somnat. Men så vaknade Jan Gusta och fick se en fin mamsell stå och värma sig vid elden. "Va fan, Nystedt, är detta!" utropade han. Nystedt reste sig upp och såg bara som en urholkad asp stubbe stå vid elden. Sjörået,- för det var hon- hade vänt sig helt om, och hon såg ut på det sättet på baken, fast hon är så fin framtill. Men det dröjde väl inte om många ögonblick, förrän hon helt och hållet dunstade bort.
Nystedt var väl så pass sjöman, att han begrep sjöråets mening. Den var inte alls ond, utan hon var där för att varsko om strömmingen. Han väckte därför genast de andra och så rodde de ut. Vid Getvikshällan stod strömmingen, och de fick hela två båtar i ett varp. Men de andra lagen, som inte blivit väckta i rättan tid, fick ingenting.

(Notkungen= den som för kommando på en notbåt)